Vi har i tidligere utgaver av «Nytt Håp», skrevet om disse to guttene. De vokste opp sammen med en svært funksjonshemmet mor som ikke lever lenger nå.


Gutter med sykkelGuttene flyttet inn hos tanten sin, Anjelica. Tantens tre egne barn, fra 16 – 25 år, har alle flyttet hjemmefra. Anjelica hilser oss høflig velkommen når vi kommer inn på den enkle gårdsplassen. Bakken er sirlig børstet ren, noe som er vanlig blant folket i Mosambik. Hun forteller at alt er bra: «Guttene kom hit med en gang moren døde, og med hjelpen fra Nytt Håp og kirken greier vi oss godt. De er innskrevet på skolen, har fått skoleuniformer, bøker og bager.» Hun skryter av at guttene er flinke med å hjelpe til. De vasker og rydder, og de gjør skolearbeidet sitt. Hun forteller at de har sykkel som de drar langt av gårde med for å hente ved til kokingen. Hun selv arbeider med dyrkingen på jordarealet kirken har kjøpt inn.

Noe er galt
Guttene begynner å snakke sammen, og de drar tanten inn i samtalen. Anna, som er den i prosjektteamet som har ansvaret for denne familien, forteller oss hva samtalen dreier seg om: «De forklarer at sykkelen nå er ødelagt, og at den er vanskelig å reparere. Tanten kommer seg ikke på jobb, og det er langt å gå for å finne ved. Så nå føler de seg handlingslammet.» Jeg vil gjerne se sykkelen, men de forklarer at den står et annet sted. Guttene forteller at det er noe med navet som er galt. Anjelica legger til at hun har vært på sykehuset og brukt det meste av pengene de hadde for å bli frisk. Så sykkelreparasjon er utelukket.

Vi skifter tema, og de forteller at de liker seg på skolen. Favorittfaget er biologi og naturfag. På fritiden spiller de fotball, og de forteller også at de liker å dra til elva for å bade og svømme.

Ny sykkel
Uten at familien visste om det, ordnet vi med ny sykkel til guttene. Noen i Norge hadde sendt med oss litt penger som de ba oss bruke til det vi syntes var fornuftig. Vi forsto at sykkelen var til svært viktig hjelp for familien, og vi gikk til innkjøp. Det var med dårlig skjult glede de mottok den nye tohjulingen. Endelig var alt på stell igjen….!