Da mannen døde for 2 måneder siden, satt Marta igjen med ni unger!

Marta og ni barnLite inntekt hadde det vært da mannen levde, så hva gjør en da som enke med en barneflokk på ni!!?? Som så mange andre i Chimoio, gikk hun til pastor Madeira. Ikke bare har han et stort hjerte, men han har også et kreativt hode. Pastoren fant først en midlertidig ordning for Marta og ungene. Og ikke lenge etter fant han ut at han manglet en «bestyrer» på et av de enkle sentrene han driver i utkanten av Chimoio. Han tilbydde Marta jobben. De yngste barna flyttet inn i den lille «bestyrerboligen». Resten, de fire eldste, flyttet inn på senteret. Nå sitter Marta med ansvaret for sine egne ni, pluss seks barn til som bor på senteret.

Jeg tror de fleste i Norge hadde sluttet med å syte om de hadde sett Marta i arbeid. Jeg iakttar den driftige kvinnen i det hun ordner opp på senteret. En av ungene som burde være for gammel til å bli ammet, forsøker å suge til seg litt næring fra morens bryst. Et av de andre barna henger rundt det ene beinet hennes mens hun driver og forbereder lunsjen for alle sammen. Kommandostemmen hennes lyder bestemt når hun deler ut arbeidsoppgaver til de eldste, her må alle bidra.

Huset ramlet ned

Marta hadde planer om å leve i huset hun og mannen hadde bygd opp. Men under et kraftig regnvær raste boligen sammen. De enkle jordblokkene huset var konstruert av, gikk i oppløsning. Marta forteller at sønnen til mannens bror bor i restene av huset nå, samtidig som han passer på tomta. Mannen hennes var landsbyens evangelist der de bodde. Marta har tatt på seg den jobben også nå. Hver søndag er hun i kirken og preker.

Drømmer om en selvstendig framtid

Marta forteller at hun er veldig takknemlig for den muligheten hun har fått i prosjektet Madeira og hans stab driver. «Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten denne muligheten», forklarer enken, som sier hun bare er 30 år. Jeg prøver meg på et regnestykke, men betviler at dette stemmer selv om hun ser svært ung ut til å ha 9 barn – men noen starter tidlig her i Mosambik!
Marta forteller at hun håper hun en dag kan starte en «small business»: Lage kjeks, selge bananer og kull. Akkurat nå er hun takknemlig for at hun greier jobben med alle barna og seg selv. Hun springer bort og jager vekk kyllingene som nærmer seg maten som står og koker. Samtidig har hun to barn rundt beina og en ved brystet. Jobben får hun imidlertid gjort.