Kjell Magne Bondevik på Gatebarnsenteret
I februar 2000 besøkte statsminister Kjell Magne Bondevik Gatebarnsenteret i Maputo under sin Afrika-reise. Senteret fyltes av sikkerhetsvakter og pressefotografer dagen da Kjell Magne Bondevik skulle komme.

bondevk8

Portene åpnet seg og en lang kortesje rullet inn. Forventningen hadde bygget seg opp hos oss alle, store og små. Alle arbeiderne her følte seg så beæret over at Kjell Magne tok seg tid til å hilse på alle. Guttene sang sin herlige velkomst, og de tok Bondeviks hjerte fra første stund. Først et glass godt, iskaldt vann i Afrikas intense sommervarme, deretter bar det ut på en rundtur på senteret.

Kjell Magne viste stor interesse for det han så og hørte, og han hadde mange spørsmål knyttet til guttene. Husene der guttene sover, sosialsektoren, snekkerverkstedet, systua og sveiseverkstedet ble fylt opp av mennesker som sild i tønne. Og aldri før har det vært så mange pressefotografer her. De flokket seg rundt statsministeren og guttene, det blinket i ett sett. Mange norske aviser var representert, NRK med Anders Magnus og TV2 med Pål T. Jørgensen.

Møte

Statsminister Bondevik i samtale med guttene

Guttene inviterte så statministeren til å delta i et møte de skulle ha. De stod for hele møteprogrammet selv fra begynnelse til slutt, og Nelson, en av guttene, ledet det hele. Alle satte seg under gummitreet. En herlig lovsang fylte plassen, for guttene presenterte et meget klart og morsomt dramastykke fra deres egne liv.

Så spratt de opp en etter en og vitnet om hva Jesus hadde gjort for dem. Nelson bad så alle rekke ut sine hender mot Kjell Magne Bondevik, og innledet en inderlig bønn om velsignelse og beskyttelse over Bondeviks liv.

Møtet sluttet med en tale av Kjell Magne, der han først og fremst takket for forbønnen og poengterte hvilken styrke det er å ha Jesus med pa laget. Han synes det var flott at senteret var bygget på et kristent verdigrunnlag. "Barn er det folk i verden som er mest misbrukt",sa han. "FN's menneskerettighetserklaring sier at alle barn har rett til a ha et hjem med en mor og en far, og at alle barn har rett til utdannelse."

Bondevik sa at dette senterets suksess ikke ligger i hvor mange barn som har vært gjennom rehabiliteringsprosessen, men hvor mange som er reintergrert og ikke går tilbake til gata. -At de fortsetter å utvikle seg gjennom utdannelse og arbeidstrening.

Gaver fra Bondevik

bondevk4Etter sin tale delte Bondevik ut en fin T-skjorte til hver av guttene. Nå ville han prate med guttene selv, så midt på gressplenen slo han seg ned med en gutt under hver arm. Kjell Magne hadde mange spørsmal og et av dem lød:

- Hva vet du om Norge, Joachim?

- Ah, det er et veldig vakkert land. Men det er veldig kaldt der, for dere har snø...

Etter en masse spørsmål fra Kjell-Magne, lurte han på om det var noe de hadde lyst til å si til han eller spørre han om. Alberto var først ute:

- Kan jeg komme til Norge?

- Ja, det kan du. Men det som er best for deg er at du blir i landet ditt, tar en utdannelse og siden blir med å reise opp ditt hjemland. Alt er så nøye planlagt ved slike besøk.

50 minutter var avsatt her hos oss, men statsministeren valgte selv å være her 40 minutter ekstra.

Vel hjemme i Norge ble Bondevik intervjuet av TV2 og spurt hva som ga det mest positive inntrykket ved hans Afrika-reise.

Han svarte at det mest positive han hadde sett, var Gatebarnsenteret i Maputo, Mosambik.