Vi har i tidligere utgaver av «Nytt Håp», skrevet om disse to guttene. De vokste opp sammen med en svært funksjonshemmet mor som ikke lever lenger nå.

Da mannen døde for 2 måneder siden, satt Marta igjen med ni unger!

Vi parkerer bilen på en åpen plass i en av Maputos hovedgater. Før vi forlater bilen, gjør vi en avtale med en stusselig kledd ungdom om å passe på bilen. Han vil få en liten godtgjørelse når vi kommer tilbake om alt er ok. Slik tjener han til livets opphold. Jeg er sammen med et team fra «gatebarnsenteret». De kjenner miljøet i byen og vet hvor de normalt treffer på «gateguttene» som lever på ulike steder i Mosambiks hovedstad.

Alexandre Angelina Tsucane, 13 år, er på «gatebarnsenteret»

«Da bestemor ikke klarte å gå lenger, flyktet jeg til gata».

Fransisco

Nova Esperanca er et senter for fattige og foreldreløse. Det er bygd opp av Fransisco Mahanuque (bildet).  Fransisco var en av de absolutt første gateguttene som ble tatt inn på vårt gatebarnsenter i Maputo i 1995. I dag er Fransisco velutdannet. Han er pedagog og arbeider på den skandinaviske skolen i hovedstaden.

Marianna

Bestemødrene og enkene i Chianga er redningen for barna i dette svært fattige området.
Bilen vår snirkler seg fram på de smale, sandfylte veiene som leder oss fram til de enkle, fattigslige husene i Chianga. Det forundrer meg at noen kan bo og overleve her uten annet innkomme enn det jorda kan gi. Men så har de heller ikke mye ...

Edson og moren

Femten år gamle Edson Brigista har vært fire år på gatebarnsenteret. Før han kom til senteret, hadde han levd fire år på gata i Maputo, hovedstaden i Mosambik. I dag er dagen han igjen skal møte mor og sine søsken. Far har han aldri møtt.

Ny aktivitetsplass

Da vi besøkte gatebarnsenteret (Centro Juvenil Ingrid Chawner) få år tilbake, var den gamle aktivitetsplassen/lekeplassen et bedrøvelig syn. Røtter fra de store trærne, som kastet behagelig skygge under leken, hadde brutt opp store deler av det gamle betongdekket.

Gatebarnsenteret deltar på varemesse

Senteret systue og verksteder for tresløyd og metallsløyd for å produsere artikler for salg som skal være en del av den økonomiske bærekraften i senteret. I tillegg til produksjon, skal verkstedene fungere som en del av undervisningen på senteret hvor guttene kan lære håndverk for å kunne ta med seg den kunnskapen videre igjennom livet.