Isak

14 år gamle Isak er multifunksjonshemmet. Inntil nå har moren båret han på ryggen.

Isak jubler når han får sitte i den spesialbygde vognen som er laget til han. Han forlanger den ene ekstrarunden etter den andre når han får prøvesitte sitt nye «fartsvidunder».

Elin og Mats Romsdal er nettopp kommet tilbake fra Cuamba i Mosambik. I et av de fattigste områdene i landet driver Nytt håp hjelpearbeid blant fattige, ofte foreldreløse, barn. Jeg spør dem hva som var den sterkeste opplevelsen de har med seg hjem. De ser på hverandre og ser ut til å være enige om at det var opplevelsen av å hjelpe den funksjonshemmede Isak med å få sin egen vogn.

Elin forteller at Isak nylig er tatt opp som et av de barna som er med i fadderordningen til Nytt Håp i Cuamba. Guttens far er død, så mor er alene om ansvaret. I Mosambik har de dessverre ikke et offentlig hjelpeapparat som tar hånd om enker eller funksjonshemmede. Belastningen blir ekstra vond når mange ser på det å være funksjonshemmet som en straffedom fra gudene. I tillegg til at Isak får støtte til mat, klær og såpe, vil Anna, ei av damene i det lokale  hjelpeteamet, besøke familien 2 – 3 ganger i uken for å se til at alt er vel.

Verdens beste smil

«Da vi kom på besøk til familien, ligger 14-åringen på bakken,» forteller Elin. «Han møter oss med et nydelig smil som uttrykker det meste.» Isak kan hverken gå eller snakke. Moren forteller at gutten hennes er født slik. Hun tror han forstår svært mye, men klarer ikke å utrykke seg med ord. Den oppofrende moren sier at hvis de skal gå noe sted, må hun bære han på ryggen i et tøystykke. Det var enkelt når han var liten, men i dag er han 14 år. Det er tungt for moren og neppe noe komfortabelt for Isak.

En spesialbygd vogn blir laget

Elin og IsakElin forsikrer seg om at Isak sitter godt i den nye vognen.«I slike tilfeller er det godt å ha en praktisk mann,» sier Elin og ser bort på husbonden. Mats er ikke en mann med mange ord, men han får utrettet masse. Han forteller at han satte seg ned og tegnet. Konstruksjonstegningene gikk han til lokale håndverkere med. De nikket anerkjennende og sa at en slik skulle de klare å lage. «Så var det bare å fortelle dem at vi skulle sørge for det økonomiske, og arbeidet var i gang.» forteller Elin videre.

For en glede å oppleve Isak sin begeistring

«Kun to dager etter var vognen ferdig, og vi kunne gi den til familien. For en opplevelse å se guttens reaksjon! Han hvinte av fryd når han fikk sitte i det nye kjøretøyet. Han sleit oss nesten ut!» fortsetter Elin. «Han ville hele tiden ha en ny runde på gårdsplassen.» Mats viser meg bilder og forteller at vognen er laget med store hjul, så det skal være lett å ta seg fram på de ikke altfor gode veiene i Cuamba. Konstruktøren legger til at de også laget en «sele» som holder han oppe når han sitter i vognen.

I tillegg til vognen fikk Isak en ny madrass å sove på og ei sivmatte han kunne ligge på når han var på gårdsplassen.

Takknemlig mor og sønn                                                                                                                                                       

 Moren uttrykte stor takknemlighet når de tok farvel med familien. «Dette vil gjøre hverdagen mye enklere for oss,» understrekte hun. «Når vi reiste fra familien, kjente vi en stor glede over å få være med å øke livskvaliteten til denne flotte gutten. Det å få være med å hjelpe de som trenger det mest, gir oss stor velsignelse tilbake.» avslutter Elin.