Moren måtte lete etter et nytt hjem for datteren
- Jeg husker at mamma prøvde å beskytte meg mot stefaren min. Men til sist sa hun at jeg måtte reise bort…

Nema

Vi møter Nema hjemme hos pastorparet, Orlanda og José Madeira, som driver senteret Centro Aberto Mensageiros de Dios. Nema er tolv år i dag og deler villig de opplevelsene hun har blitt utsatt for.

- Hun var ni år da hun kom til senteret her i Chimoio, forteller pastor Madeira. Hun ville ikke snakke med noen og var svært tynn. Nå etter tre år fungerer hun veldig godt. Hun er til god hjelp for de andre barna.

- Jeg husker ikke faren min; jeg var veldig liten da han døde, starter Nema i det hun åpent og trygt ser oss inn i øynene.

- Vi bodde først alene, mamma og jeg. Så giftet mamma seg igjen. Stefaren min var ikke snill. Fra jeg var ni år måtte også jeg, være ”kona hans”. Det er en vanlig måte de unge beskriver de seksuelle overgrepene som barn blir utsatt for.

NemaMåtte finne et nytt hjem for datteren

- Jeg husker mamma var fortvilet og prøvde å beskytte meg, men det hjalp ikke. Til sist gikk hun til politiet og klagde.

Nema fester blikket interessert på oss. Det virker som hun med blikket vil spørre: Forstår dere hvor vondt jeg hadde det?

- Politiet sa at de måtte finne et nytt hjem til Nema, forsetter Madeira. Da kom de til oss her ved senteret. Vi tok Nema inn i vårt eget hjem.

- Vi har laget plass til 5 - 6 ekstra barn hjemme hos oss selv. Hit tar vi de som har det vanskeligst. I vårt hus lever de sammen med våre egne barn, forklarer Orlanda, fruen i huset.

 Nå får jeg gå på skole og kan leke ”Mamma forsatte å leve sammen med stefar, men til sist skilte de lag. Men mamma har ikke muligheter til å ta seg av meg,” legger Nema bedrøvet til. ”Her jeg bor nå, får jeg gå på skole,” sier ungjenta begeistret. Orlanda legger forklarende til: ”Hun skal begynne i 4 klasse nå. Som dere skjønner har hun ikke hatt skolegang før hun kom her. Nå har hun flyttet inn i et eget hus sammen med ei voksen jente som er ugift og har vokst opp på senteret. ”Vi er tre som bor i huset,” forklarer Nema. ”Når det er min tur til å vaske opp og lignende, gjør jeg det, ellers er jeg ute og leker. Jeg liker å lære opp de som er mindre enn meg. Når jeg blir voksen vil jeg bli lærer,” avslutter en glad Nema.